“Memorija mora” Mirele Peterlić u Relativnoj galeriji

Riječka autorica predstavlja oko 40 slika na kojima jezikom apstrakcije, kroz intenzivne igre boja i oblika, priča priču o moru i njegovoj prošlosti

RIJEKA – Izložba pod nazivom »Memorija mora« autorice Mirele Peterlić postavljena je u riječkoj Relativnoj galeriji na adresi Pomerio 18. U osvrtu na izložbu Dijana Lukić navodi:


»Riječka autorica Mirela Peterlić predstavlja oko 40 slika na kojima jezikom apstrakcije, kroz intenzivne igre boja i oblika, priča priču o moru i njegovoj prošlosti, viđenu iz intimističko-intuitivnog objektiva. Pritom će, tako se čini, posegnuti daleko u prastaro doba, u neverbalna vremena, kad je more bilo mlado i zaigrano, pa i žuto i crno, ali ipak pretežno plavo. Ono čega se more najradije sjeća je, čini se, kamen i stijena u svom prapovijesnom, arhetipskom obliku. Ali se sjeća i riba, pa i ponekog broda, sjeća se otoka i oluja. Pojedinačne isječke morskih pripovijesti autorica je prenijela na vrlo osobeni ekspresivan način kroz susret oblika i boja koji kompozicijski zauzimaju energetski snažne pozicije i intuitivno nas uvode u dramu prirode, upravo veličanstvene u svim svojim manifestacijama.

Intuitivno, ove drame prepoznajemo kao vlastito iskustvo. Pronalazimo odjeke nesvjesnog sjećanja (na našu prastaru lozu koja seže još do kitova), ali i osobna sjećanja iz djetinjstva, naših zaigranih zarona u prebogati izvanvremenski svijet podmorja, odnosno – s onu stranu realnoga. Ekspresija boja i oblika ovih slika prenosi duhovnu poruku koju intuitivno prepoznajemo i primamo kao informaciju upravo nama namijenjenu – dio smo nečeg velikog i neodvojivi od svega postojećeg, mora i zemlje, kozmosa i vremena…
Izložba je otvorena do 23. travnja. 

Piše: Novi List (https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/izlozbe/memorija-mora-mirele-peterlic-u-reaktivnoj-galeriji/)
Košarica

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

Trgovina
0 artikala Košarica
Moj račun