Blog

“Morski stihovi”, 7. samostalna izložba

More, vječni izvor inspiracije

U galeriji «La cisterna» u Moščeničkoj dragi svečano je otvorena izložba slika riječke umjetnice Mirele Peterlić.
Otvorenje izložbe u galeriji smještenoj u prizemlju kuće Bettty. U jednoj od najslikovitijih umjetničkih galerija na našoj obali, »La Cisterna« u Moščeničkoj dragi, sinoć je otvorena izložba »Morski stihovi« riječke autorice, slikarice i keramičarke Mirele Peterlić, aktivne na području cijele Primorsko-goranske regije već dugi niz godina.

Izložba "Morski stihovi", njena sedma izložba, sastavljena je od dvadesetak djela apstraktne umjetnosti različitih veličina inspiriranih, kako naslov govori, morem. Igrajući se bojama i formatima, Peterlić uspijeva dočarati primorske krajolike naših krajeva, valove, vjetar, kuće i ljude koje susreće.
Prevladavaju plava, siva i bijela, no slikarica ne bježi ni od svjetlijih boja poput žute.
Svečanom otvaranju nazočili su i gradonačelnik Moščeničke drage, kao i predsjednik lokalne zajednice Talijana Riccardo Staraj, koji je govorio o galeriji "La cisterna", koja je tako nazvana jer se nalazi u prostoru drevne crkve. La Cisterna, danas pretvorena u izložbeni prostor i wine bar. Cilj za sljedeću godinu je napraviti više ovakvih izložbi, stavljajući naglasak na umjetnike i domaću umjetnost.
“Želja nam je pokazati kvalitetnu produkciju – istaknuo je Staraj – među koje ubrajam i onu Mirele Peterlić. Također zahvaljujem novoj galeriji iz Voloska koja se nalazi u ateljeu Claudija Franka, Artsada, čija je ravnateljica Matea Bakotić također kustosirala ovu izložbu na suradnji. Nadam se da će i sljedeće godine program biti izveden u suradnji s galerijom Artsada”.

Matea Bakotić objasnila je da su izložene slike nastale u posljednjih godinu dana te da iz ptičje perspektive daju pogled na more, kako zimi tako i ljeti. Promjena godišnjeg doba može se prepoznati u različitim korištenim bojama.
Autorica se obratila nazočnima zahvalivši na ukazanoj podršci i izrazila nadu da ovo nije posljednja izložba u MOščeničkoj dragi. Zaključila je objasnivši kako je priroda, a posebno more, vječni izvor inspiracije te se nada da će svoju ljubav prema prirodi prenijeti i na one koji se dive njezinim slikama.
Peterlić je rođena u Rijeci 1977., gdje je 2005. diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Slikarstvom se bavi od 2000. godine, a keramikom od 2020. godine. Predaje crtanje, slikanje, keramiku i apstrakciju u Umjetničkom centru "Lice" i Narodnom sveučilištu u Rijeci, gdje drži nekoliko tečajeva. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a do sada je imao šest samostalnih izložbi. Dobitnica je tri nagrade za apstraktno slikarstvo.
Izložba ostaje za razgledavanje do 12. Kolovoza 2023.g.

 

 

Košarica

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

Trgovina
0 artikala Košarica
Moj račun